Τετάρτη, Μαΐου 03, 2006

Το Matrix ήταν αλληγορία

Κατά καιρούς και με διάφορες αφορμές, συνήθως κάποιο δικτυακό γεγονός, πιάνουμε τη συζήτηση: πού τελειώνει το εικονικό-φανταστικό και πού αρχίζει το πραγματικό;

Σίγουρα μερικά πράγματα είναι σαφή, ή τουλάχιστον έχουμε συμφωνήσει για τη θέση τους.
Το αν έχω ένα σπίτι ή όχι, δεν επιδέχεται εύκολα αμφισβήτιση. Βέβαια, αν κάποιος με φιλοξενεί, είναι μια ενδιάμεση κατάσταση (δεν έχω σπίτι, αλλά ζω σαν να έχω).
Ομοίως, όταν κερδίζω ή χάνω στο Tetris, δεν αντιστοιχεί σε κάτι πραγματικό. Βέβαια, το αίσθημα της νίκης ή της ήττας είναι εντελώς πραγματικό.

Πολλές καταστάσεις είναι εντελώς συγκεχυμένες. Σε αυτό σίγουρα κάτι έχουν να πουν οι ψυχολόγοι (και χαρά οι μαρκετίστες, οι πωλητές και οι πολιτικοί!).
Βλέπω φωτογραφίες ή και συζητήσεις νόστιμων φαγητών και πεινάω πραγματικά - ο Alombar του Παβλώφ :)
Πεινάω πραγματικά και πέφτω σε μια συζήτηση για κινητήρες και αποδόσεις και ξαφνικά η πείνα εξαφανίζεται (το αποτέλεσμα μετράει, δεν αναλύω αν απλώς ξεχνιέται προσωρινά).
Είμαι απορροφημένος σε ένα ολονύκτιο παιχνίδι (ή μια συζήτηση) για ώρες, έχοντας εντελώς ξεχάσει τις όποιες βιολογικές ανάγκες, ακούω νερό να τρέχει και ξαφνικά διψάω τόσο πολύ που νομίζω οτι έχω τρεις μέρες να πιω νερό.

Οι σκέψεις μου συγκεντρώνονται στο γεγονός οτι τα συναισθήματα που βιώνουμε είναι πραγματικά, ασχέτως του μέσου που τα προκάλεσε.
Είτε κερδίσω/χάσω στο χρηματιστήριο (μάνα, πιάσε το κότερο, θα βγω σήμερα), είτε κερδίσω/χάσω στο tetris, τα συναισθήματα είναι ίδια. Η ένταση εξαρτάται από το μέγεθος του ερεθίσματος επίσης.

Ο Νίκος Δήμου έγραψε σε σχετικό ποστ (O τρελός με τα πουλιά):
Ένιωσε τότε πως ο μόνος τρόπος να μη φοβάσαι τη διαφορά ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, είναι να την καταργήσεις.

Σχολίασα, με ένα χαριτωμένο τσιτάτο που... επαναλαμβάνω εδώ και πολλά χρόνια:
Και στο κάτω της γραφής τι είναι η πραγματικότητα; Μια ονειροφαντασία που οφείλεται στην έλλειψη αλκοόλ.

Δείτε και το ποστ περί Cybersex - έχουμε κι εκεί συζητήσεις περί πραγματικού και εικονικού.

Και έρχομαι σε πιο προχωρημένες καταστάσεις, που αγγίζουν και το παιχνίδι που θέλω να (και θα) φτιάξω. Αφορμή (αιτίες πάντα είχα) για το παρακάτω, ένα mail από φίλο που, μεταξύ άλλων, ρωτούσε πώς να προστατέψει τη δεκάχρονη ανηψιά του από τους κινδύνους του internet.

Τα παιδιά καλό είναι να βιώνουν τα αρνητικά συναισθήματα σταδιακά, έτσι ώστε στην ενηλικίωση να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη ζωή.
- Εάν φοβόμαστε (λογικό και ανθρώπινο) τις φυσικές αιτίες, ας δώσουμε εικονικές καταστάσεις που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Αν μη τι άλλο, δεν θα πληγωθούν περισσότερο από όσο αντέχουν ή "πρέπει".

Τα παιδιά, αν τους δώσεις τα πάντα, γίνονται κακομαθημένα και νωθρά, αφού νομίζουν οτι θα τα έχουν όλα έτοιμα για πάντα.
- Αφού ανησυχούμε για την ανάπτυξη του παιδιού, ας του δώσουμε εικονικές καταστάσεις που προκαλούν ευτυχία.

Ομως, κάποιος χημικός θα συμπλήρωνε "έχω τα κατάλληλα χάπια" και ένας άλλος ειδικός θα έλεγε "με τα κατάλληλα ηλεκτρόδια δημιουργώ όποιο συναίσθημα και σε όποια ένταση θέλεις".

(Στα παραπάνω επηρρεάζεται τεχνητά η πραγματικότητα.)

Σε αυτό το σημείο μπαίνουν ένα σωρό ηθικά ζητήματα και αρχίζω να μπερδεύομαι και τελικά εγκαταλείπω...
Τελικά, όπως είπε ο Darthiir, μήπως το Matrix ήταν απλώς μια αλληγορία;

Sorry, alombar42 is busy right now - he's altering reality.

9 Comments:

Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Τώρα που το ξαναδιαβάζω...
Το ποστ το είχα αρχίσει πριν μέρες (το άλλο είναι το ταξιδιωτικό που μάλλον ποτέ δεν θα τελειώσει), αλλά το ποστ του ΝΔ με έκανε να το ανασυντάξω και να το τελειώσω.

3/5/06 00:23  
Blogger Your Man ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

*bow*

3/5/06 00:28  
Blogger NinaC ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

O your man σε είπε φιόγκο!
O your man σε είπε φιόγκο!
O your man σε είπε φιόγκο!
O your man σε είπε φιόγκο!
O your man σε είπε φιόγκο!
O your man σε είπε φιόγκο!

:ppppppppppppppppppp

3/5/06 01:36  
Blogger Кроткая ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

καλά όλα αυτά. άμα μου πεις και τι γίνεται με το σεξ θα σε παραδεχτώ... όπως επίσης και με το φαγητό. Γιατί άμα δω μια σοκολάτα θέλω να τη φάω και ούτε ο υπολογιστής ουτε η τηλεόραση τρώγονται...

κατα τα αλλα είσαι λίγο υπερμεγέθης για φιόγκος! :Ρ

3/5/06 02:22  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Your Man is bowing with respect!

CompoDoll, φιόγκος μπορεί να είμαι αλλά ο Γιώργος άλλο έγραψε - πού να τα ξέρεις όμως εσύ αυτά ;)

Krotkaya, περί σεξ δες το Cybersex FAQ - έχει για όλα τα γούστα. Για τη σοκολάτα, αυτό έγραψα κι εγώ, αλλά και από τις δυο οπτικές γωνίες :)

3/5/06 09:47  
Blogger Rodia ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Το Matrix έχει πολλές αναγνώσεις.. προέρχεται από το σχετικά άγνωστο Nirvana (ψάξε βρες το, κυκλοφορούσε σε βιντεοκλαμπ) με τον Κριστόφ Λαμπέρ, φιλμ του 2000 νομίζω.. Οχι, δεν έχει τα εφφέ του Matrix, ο πρωταγωνιστής είναι συνέχεια σχεδόν καλυμμένος με μια καούκα στο κεφάλι, αλλά το σενάριο έχει ζουμί!

:-)

3/5/06 10:11  
Blogger Λαμπρούκος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Εγώ θα ήθελα να μείνω στον φιόγκο (bow)

3/5/06 14:07  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Rodia, σημειώνω τον τίτλο για τις καλοκαιρινές διακοπές (μαζί με ένα σωρό άλλα) - για πιο νωρίς δεν το βλέπω!

Epikairos, ομολογώ οτι δεν είχα σκεφτεί τέτοιες εκδοχές!

Λαμπρούκο, το bow σημαίνει βασικά "τόξο". Ομως ήταν και εντολή σε διάφορα συστήματα chat, και σήμαινε υπόκλιση. Αλλά πού να τα ξέρετε εσείς οι χθεσινοί (και δη πίθηκες) αυτά!

3/5/06 14:30  
Blogger ambrosiac ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Καλα, εχουνε παει κι αλλοι στο Αμστερνταμ :)

[Και... κεινη τη μαργκεριτα... γνωμη μου ειναι, η γευση _τους_ ειναι καλλιτερη αν _στα_ δωσει το κοριτσι παρα αν αγορασεις την προσβαση. Ετσι μυστηρια λειτουργουμε, ναι]


Ισως ειμαι στην πραγματικοτητα διοτι δεν αντεχω τα ναρκωτικα?... χε χε

Γνησιο και μη γνησιο εχει παντου... και στο cybersex. S' eva ΚΙΝΚΟ καποτε καθησε διπλα μου η Ερικα, jacked into the Matrix, εστειλε με βοηθεια ορθογραφικη απο μενα erotic services ad στο craigslist, και...επιασε δουλεια, διαβαζοντας απο το καταλογακι 'Hello... Just a sec... ah yes, Oh!oh! I wrap my thighs around your face'...

Δυνατα, ε? Σηκωθηκαν πανω μερικες αγανακτισμενες... αλλοι παλι βουλιαξαμε απο τα γελια στις καρεκλες μας... και τη βοηθουσαμε που και που με συστασεις. Μου ζητησε και λεφτα ("You're Greek? yeah, I do Greek" ...aax) αλλα ξεκαρφωθηκα, εσυ χρεωνεις 120 την ωρα, της λεω, ζητας απο μενα που χρεωνω 100? Της χαρισα εναν αναπτηρα.

Αυτα τα τεχνητα ειναι της πλακας... ας ευχαριστουν μερικους.

Μιλουσα αλλοτε με κοριτσι που ειχαμε "αλληλοεπιλεχθει" σε πι-του-πι... ωρες ον λαϊν, ξανοιχτηκαμε, ιλιγγος η οθονη, μεθουσα με τη φωνουλα της στα ακουστικα, etalage την ψυχη της, την καρδια της... και τι ορεγοταν το σωμα της βεβαια -- να με ντραπει?

Εγινε ετσι πρωτα.. κι επειτα μονο ηλθε στο μυαλο η λεξη cybersex. Και


τη δευτερη φορα/
δεν ησουν απο κρυσταλλο/
δεν ησουν απο χιονι/

...ουτε κυκλωματα πυριτιου ουτε ΗΜ ακουστικων, αλλα υγρο, τσαπατσουλικο σεξ σωμα με σωμα με φωνες και πονακια.

"Εν τω ιδρωτι του προσωπου σου" δε μας ειπανε? χι χι :-P

4/5/06 03:10  

Δημοσίευση σχολίου

<< ΠΙΣΩ