Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2006

60 = 200

Κυρίες, κύριοι, αγαπητά μου παιδιά...

Τον τελευταίο καιρό μαθαίνουμε μια νέα αριθμητική, όπου διάφοροι αριθμοί μπορεί να ισούνται αλλά μπορεί και όχι, ασχέτως αν είναι στην πραγματικότητα ίδιοι.
Ψάχνουμε βλέπετε για σπίτι και μαθαίνουμε την αριθμητική των μεσιτών και κατασκευαστών.

Σου λέει...

200 τετραγωνικά εκπληκτική μεζονέτα με 250 τμ κήπο και σοφίτα και μπλα μπλα

και εννοεί...

60 τετραγωνικά σπίτι στην άδεια (που ουδόλως συμφωνεί με αυτό που βλέπεις, ενώ και τα σχέδια είναι άσχετα τόσο με το σπίτι όσο και με την άδεια), που το υπερυψώσαμε για να βγάλουμε σοφίτα χωρίς να την έχουμε δηλωμένη (και βγάλε τα μάτια σου με την Πολεοδομία αν σε καταγγείλει κανείς) και τα υπόλοιπα είναι ημι-υπόγειο που όμως το ξεμπαζώνουμε και γίνεται σχεδόν ισόγειο (ομοίως με την Πολεοδομία) και ο "κήπος" είναι αυτός ο χώρος γύρω γύρω που δεν ξέραμε τι ακριβώς να τον κάνουμε και δεν τον κάναμε χώρο στάθμευσης, γιατί τότε πώς θα πουλούσαμε κήπο

Τα παραπάνω είναι κοινός τόπος και στους κατασκευαστές και στους μεσίτες - αν ΔΕΝ είναι καθαρή απάτη, σίγουρα είναι απάτη ανάλογη με τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων.

Υπάρχουν και χειρότερα. Προσέξτε τύπο αγγελίας γνωστού μεσίτη (ΚΟΚΚΑΛΗΣ - όλο τέτοιες βάζει στα νότια προάστεια):

Εκπληκτική ευκαιρία: μεζονέτα 200 τμ με πισίνα, bbq, επένδυση πέτρας κλπ σε 300 τμ οικόπεδο και 150 τμ 350.000 ευρώ

...και εννοεί οτι έχει μία μεζονέτα σε πανάκριβη τιμή (αυτή των 200 τμ) και μια ΑΛΛΗ μεζονέτα, των 150 τμ, χωρίς τίποτα από τα παραπάνω, την οποία ΑΛΛΗ προσφέρει προς 350.000 ευρώ!!

Σηκώνει καταγγελία για παραπλανητική διαφήμιση; Τι λέτε εσείς οι νομικοί;

Συμπέρασμα: φτιάχτο μόνος σου - τότε μόνο το 200 είναι σχεδόν 200, τουλάχιστον στο οικονομικό!

21 Comments:

Blogger Melina's Art ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Γιατί δε λες και το αποκορύφωμα; Για να δώσουν τα χαρτιά (φωτοτυπία άδειας, ξυλότυπα, τοπογραφικά κτλ) θέλουν και ..καπάρο (!) 3000€ (!!)...
Ε, και αμα, λένε, δε συμφωνήσουμε τελικά, μας δίνουν το καπάρο πίσω (τι εννοούν "πίσω" άραγε;)

Τελικά, πουλάει ρε παιδιά κανείς καννα σπίτι;;

2/10/06 20:29  
Blogger Rodia ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Τελικά, οι αποπροσαντολιστικές ανακοινώσεις (ενοικιαστήρια και πωλητήρια) που κολλάνε στις κολόνες εδώ κι εκεί είναι πιο ανώδυνες... Οπου γράφουν κάτι φτηνές τιμές και όταν τηλεφωνήσεις σου λένε "αχ, πουλήθηκε (ή νοικιάστηκε) αλλά ελάτε και δώστε ενα ποσο να σας βρούμε ένα απο τα ίδια..." και πας και πληρώνεις και μη τον είδατε τον Παναή!..

Το έπαθε πριν λίγα χρόνια μια φοιτήτρια, φίλη της κόρης μου, η οποία έψαχνε σπίτι. Αυτοί οι φτωχούληδες χτυπάνε τα "χαμηλά στρώματα".. για τα ψηλότερα, υπάρχουν εξελιγμένες μέθοδοι! :ΡΡ

:-) ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΠΑΙΔΙΑ !!

..γι αυτό χαθήκατε, ε..

3/10/06 00:54  
Blogger An-Lu ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Ναι μεν αλλά....τα τρεξίματα με τη μαστοράτζα ποιός τα κάνει;;;;;
Υπολόγισες το κόστος αυτών;;;

3/10/06 22:23  
Blogger NinaC ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Άντε, βάλτε μπρος το χτίσιμο, κι εγώ για χάρη σας θα κουβαλήσω πηλοφόρι!!!

:pppppppp

4/10/06 01:27  
Blogger Κωστής Γκορτζής ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Κι εγώ τη Ντόλυ ΜΕ το πηλοφόρι!
Καλωςμαςξανάρθατε! :)

4/10/06 18:58  
Blogger Pegasus ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Από μετακομίσεις έχω χορτάσει στη ζωή μου και ξέρω πως θα έχω ακόμη σίγουρα αρκετές! :Ρ

Καλό ψάξιμο!

Όσο για τους απατεώνες, υπάρχουν παντού και οπως εσύ μου είπες μια φορά κατά γράμμα:
"Είτε σε γνωρίζει είτε όχι, ο μέσος άνθρωπος θα προσπαθήσει να σε εκμεταλλευτεί. Μήπως ξεχνάς οτι επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας;"

Μάλλον στη ζούγκλα δεν ασχολούνται με μαθηματικά!!! :Ρ

Φιλιά! ;)

5/10/06 02:21  
Blogger Stavros Katsaris ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Δίκιο έχεις.
Το κορυφαίο το άκουσα για κάποιον συνάδελφο μου.
Έχτισε ένα τεράστιο σπίτι που είχε άδεια για 400τ.μ. και ο απίστευτος έκλεψε κιόλας.
Τι διάολο τα κάνουν τόσα τετραγωνικά??

5/10/06 06:51  
Blogger Unknown ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Σηκώνει καταγγελία γενικότερα...

5/10/06 15:33  
Blogger Κτήτωρ ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Άλλα λέμε άλλα εννοούμε!

Καλό ψάξιμο εύχομαι και εγώ...

7/10/06 12:55  
Blogger Απολλώνια ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Καλό ψάξιμο και απο εμένα!

Προτού καταλήξεις σε συμφωνία ζήτα τη συμβουλή κάποιου έμπιστου μηχανικού, που να γνωρίζει απο θέματα πολεοδομίας.

Αν έχεις όρεξη και χρόνο μια καλή λύση είναι να μην έχει τελειώσει ακόμη το σπίτι που θα αγοράσεις, για να βάλεις και πράγματα της προσωπικής σου επιλογής, ΠΑΝΤΑ συμφωνημένα με συμφωνητικό (τουλάχιστον) και επίσης με συμφωνημένο οικονομικό αντικείμενο. (σε ποσότητες και τιμές)

:)

9/10/06 15:20  
Blogger Mikrouli ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Ανέκαθεν συμφωνούσα με την άποψη ότι τα χεράκια μας μπορούν να κάνουν θαύματα!

Φτιάξτο μόνος σου Alombar! Αφού με την πολεοδομία θα έχεις "ούτων ή άλλως" μπλεξίματα, τουλάχιστον να τα ευχαριστηθείς!

Φιλιά από το μικρούλι σου, που τόσο άκαρδα εγκατέλειψες στα εξωτερικά!
;οΡ

14/10/06 17:29  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Τελευταία νέα:
Τα "τίμια" σπίτια φαίνεται οτι κοστίζουν περισσότερο τελικά. Είμαστε πάντως στα πρόθυρα αγοράς :)

(Αντε για να επανέλθω!)

16/10/06 07:52  
Blogger NinaC ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

΄Με το καλό, με το καλό! Άντε, να σας δούμε κι εμείς λίγο, ακριβοθώρητοι έχετε γίνει πλέον!

19/10/06 01:45  
Blogger allmylife ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Δεν ξεχνώ τον ...Αγοι Στέφανο!
Καλημέρες και στους δυό σας.

29/10/06 12:56  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Αγαπητέ φίλε/φίλη, καταρχάς όταν μια μεζονέτα είναι 200 τμ, αυτό σημαίνει ότι στην χειρότερη τα νόμιμα τμ είναι 84τμ από τον συντελεστή δόμησης και 50τμ το υπόγειο/ισόγειο/playroom πες το όπως θες είναι νόμιμο ακόμα και ξεμπάζωτο, μιας και αυτά φαίνονται στην άδεια, οπότε προφανώς υπερβάλεις όταν λες 60=200…Άρα 134=200.
Τώρα όσον αφορά τον ημιυπαίθριο, δεν υπάρχει σπίτι δυστυχώς που να μην έχει (σε αυτό μεγάλη ευθύνη έχει και τον κράτος που δεν τον καταργεί). Οι παράνομες σοφίτες είναι και αυτές δεδομένο της αγοράς, αλλά εκεί τουλάχιστον δεν είναι ο κανόνας, οπότε μπορείς άνετα να αποφύγεις μια τέτοια κατάσταση με το να το αναφέρεις στον μεσίτη, μιας και κατάλαβα ότι τα έχεις βάλει και με αυτούς...
Στην αγγελία που αναφέρεις εγώ προσωπικά δε βλέπω κάποια παραπλάνηση οπότε και σε αυτή την περίπτωση πιστεύω ότι υπερβάλεις. Είναι λογικό οι μεσίτες να κάνουν ελκυστικές τις αγγελίες τους για να σηκώσεις το τηλέφωνο και να πάρεις, μιας και αν δημοσιεύονταν τα τμ που εσύ θεωρείς νόμιμα τότε θα είχαν κλείσει όλα τα μεσιτικά…Για σκέψου, πήρες ποτέ έναν μεσίτη και να τον ρωτήσεις έχω τόσα χρήματα, τι παίρνω? Δεν νομίζω μιας και ο πιο συνηθισμένος διάλογος είναι θέλω πισίνα, θέλω θέα θάλασσα, θέλω παραλία μπροστά στα πόδια μου κτλ…..Και όλα αυτά φυσικά με ένα budget εκτός πραγματικότητας.
Από εκεί και πέρα μιας και είμαι και εγώ μεσίτης, ένας καλός μεσίτης θα σου εξηγήσει τι μπορείς να πάρεις με τα χρήματα που έχεις άσχετα με την αγγελία που έχει προκαλέσει το αρχικό ενδιαφέρον.
Αυτά…

2/7/07 16:31  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Mhm agorashs tipote. Oi times twn spitiwn tha paroun to kato dromo polh sindoma.

9/7/07 19:21  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Φίλε μεσίτη, οι αγγελίες είναι καταχωρημένες διαφημίσεις και υπάρχουν νόμοι που τις διέπουν. Ψευδείς και παραπλανητικές διαφημίσεις έχουν συνέπειες.

Η λογική "όλοι έτσι κάνουν" δε σημαίνει τίποτα - αν όλοι είναι παράνομοι, να τους κλείσουν να ησυχάσουμε. Μεσάζοντες είναι έτσι κι αλλιώς, που οι περισσότεροι απλά δημοσιεύουν αγγελίες (σοβαρή δουλειά έχω δει από ΕΝΑΝ μόνο μεσίτη μέχρι τώρα - ασχολήθηκε με λεπτομερή έλεγχο χαρτιών, έδωσε όλες τις πληροφορίες που ζήτησα και επιπλέον μου έδειξε κι άλλα ακίνητα που πλησίαζαν τις προδιαγραφές μας). ΕΝΑΣ - και είδαμε πάνω από 30.

Οσο για το πώς αγοράζω (και αγόρασα), προτιμώ σύνθετες αναζητήσεις στις αγγελίες, οπότε βλέπω και το τι παίζει στην αγορά - τι μπορώ να αγοράσω δηλαδή.

Σε όλη τη φάση της... εντατικής αναζήτησης (μιλάμε για πάνω από έξι μήνες) το μόνο σημείο που οι μεσίτες βοήθησαν (πλην αυτού του ενός) ήταν να δείξουν ένα σπίτι που είχα ήδη βρει - και να απαιτήσουν συμφωνητικό για αμοιβή 2%, λες και είναι συνεταίροι στην αγορά. Δεν κατάλαβα με ποια λογική πρέπει να κερδίσει περισσότερα ο μεσίτης από ένα ακριβό σπίτι, ειδικά αν αυτό πουλιέται φτηνότερα από την πραγματική του αξία (άρα παιχνιδάκι να το πουλήσουν). Το σωστό θα ήταν να κερδίσει περισσότερα πουλώντας ένα "υπερβολικά ακριβό για την αξία του" ακίνητο. Πιο σωστό ακόμα θα ήταν να έχουν μια δεδομένη αμοιβή (μήπως θα περπατήσουν περισσότερο για ένα μεγάλο σπίτι;) με προσαύξηση ανάλογη της δυσκολίας πώλησης.

Τελικά, τις παρανομίες ή παρατυπίες στα ακίνητα, θα τις πληρώσει ο μεσίτης ή ο αγοραστής, όταν αύριο έρθει η πολεοδομία; Και γιατί ο μεσίτης δεν προστατεύει τον αγοραστή; Δεν είναι μέσα στην αμοιβή του αυτό;

3/8/07 09:11  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Βρίσκομαι ακριβώς στην ίδια φάση...

Ρετζίκι
ισόγειο διαμ. 57τμ με υπόγεια αποθήκη 71 τμ.

στην πραγματικότητα είναι

διαμ. 1ος 57τμ. + 21τμ. κλειστοί ημιυπαίθριοι + 15τμ. κλειστοί ανύπαρκτοι στα σχέδια χώροι (σκάλες+ακάλυπτος)+ ισόγεια αποθήκη 71τμ.

αντ. αξία βάσει συμβολαίου και άδειας 88.000€, βάσει πραγματικής κατάστασης 132.000€

Συνολικά έχει καμιά 6-7 πολεοδομικές και φορολογικές παραβάσεις. Τις φορολογικές θα μου πει κάποιος τις αποφεύγεις δηλώνοντας την πραγματική κατάσταση του ακινήτου την στιγμή της μεταβίβασης δηλ. 164 τμ. από τα οποία αναγνωρίζονται μόνο τα 57 νόμιμα για απαλλαγή πρώτης κατοικίας. Φόρος που αναλογεί περίπου 6.500€


Η ζητούμενη αρχική τιμή είναι 240.000€, τελικά συμφωνήσαμε στα 220.000€.


Στην εφορία δήλωσα 57 + 71 όπως φαίνεται στο συμβόλαιο και πλήρωσα φόρο 3.875€

Σημειωτέον ότι η μηχανικός της τράπεζας ,αφού φυσικά ανέφερε όλες τις προαναφερόμενες παρανομίες στην τεχνική έκθεση σαν να μην τρέχει τίποτα, εκτίμησε το ακίνητο 210.000€


Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι φέρων όλη την ευθύνη για τις παρανομίες είναι ο τελικός αγοραστής. Στο συμβόλαιο φαίνονται όλα καλά, αγοράζεις ότι λέει η άδεια, οπότε ο μηχανικός είναι ΟΚ. Η μηχανικοί της πολεοδομίας είναι καλυμμένοι γιατί όταν έδωσαν την τελική έγκριση μετά την αποπεράτωση το υπόγειο ήταν μπαζωμένο, και οι ημιυπαίθριοι ανοικτοί.

οπότε ο αγοραστής είναι το μεγαλολαμόγιο που άλλαξε την μορφή του κτίσματος σε μία νύχτα.

Οι μεσίτες, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι όλα τα παραπάνω σου τα λένε μασημένα. Μην ανησυχείς, όλοι δικοί μας είναι, η πολεοδομία ποτέ δεν κάνει έλεγχο, η εφορία ποτέ δεν έρχεται για αυτοψία, με το ΙΚΑ τα έχουμε βρει, μόνο η ΔΕΗ ψάχνει σου λένε...αλλά και αυτοί είναι ικανοποιημένοι εάν δηλώσεις τουλάχιστον την υπόγεια αποθήκη.

Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ όμως παραμένει ότι όλοι οι καλοθελητές φαίνονται στα χαρτιά κύριοι.

Πολλά είπα ....την Δευτέρα 20-08-2007 έχω ραντεβού για τα συμβόλαια, και είμαι σε πάρα πολύ μεγάλο δίλημμα .........

6/8/07 20:41  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Αγαπητε, alombar42, αναφερες οτι ειδες 30 μεσιτες ακινητων, αυτο σημαινει οτι ειτε δεν εχεις χρονο να ψαξεις, ειτε βαριεσαι. Και στις δυο περιπτωσεις αυτο καλυπτει σε μεγαλο βαθμο ο μεσιτης, και ειδικοτερα ο μεσιτης ειναι ικανος να σου βρει αυτο που ψαχνεις στην καλυτερη τιμη της αγορας, ωστε να εξοικονομησεις πολλα χρηματα, και να δικαιολογησει αν θες την αμοιβη του. Αυτα που αναφερεις μου φαινονται ψιλοπαρανοικα και μου θυμιζεις δυστροπους πελατες που τα ριχνουν ολα στους μεσιτες. Αν ειναι οντως αυτη η αποψη σου για μας κακως εκανες 30 ραντεβου με συναδελφους. Η δουλεια μας ειναι καθαρα η ευρεση ακινητου και οχι το μπειμπισιτινγκ του πελατη...Οταν εγω πχ βρισκω ακινητο 30.000 κατω απο την πραγματικη του, και περνω αμοιβη 6.000 πχ, ειναι αυτονοητο ποιος βγαινει κερδισμενος!Εχω κλεισει 18 δουλεις τα τελευταια 2 χρονια, και εχω 16 ευχαριστημενους πελατες και 2 δυσαρεστημενους που λιγο πολυ ερχονται στα λογια σου...Αυτο το στατιστικο για μενα λεει πολλα.Οπως το βλεπω εγω αντιμετωπιζεις τις καταστασεις οπως σε βολευει..

17/8/07 10:53  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Φίλτατε, έγραψα τα πράγματα όπως συνέβησαν. Εκπλήσσομαι πάντως που λες οτι "βαριέται" κάποιος που βλέπει από κοντά 100 ακίνητα σε τρεις μεγάλες περιοχές και 30 μεσίτες. Οποιος βαριέται πάει σε έναν μόνο μεσίτη, δηλώνει προδιαγραφές και περιμένει. Οποιος δεν βαριέται, ψάχνει σε αγγελίες, γνωστούς ΚΑΙ μεσίτες με βάση τις προδιαγραφές του. Με αυτό τον τρόπο έχει ταυτόχρονα μια πολύ καλή εικόνα της αγοράς γενικότερα (από την ποιότητα των νέων κατοικιών, για την οποία έχω πολλά σχόλια ακόμη, μέχρι τις τιμές και την κατάσταση των 30ετίας και βάλε).

Σπίτι αγοράσαμε σε καλή τιμή, αλλά δεν το βρήκε κανένας μεσίτης φυσικά.
Ας είναι καλά ο μηχανικός μας (κατασκευαστής ο ίδιος) που εκτίμησε τόσο την πραγματική αξία του ακινήτου, όσο και το κόστος επισκευής/ανακαίνισής του.
Μας είπε οτι θέλει Χ για να έρθει στο σημείο που πρέπει και, τώρα που είμαστε στα μισά, βλέπω οτι έπεσε μέσα με μεγάλη ακρίβεια. Ο μεσίτης δήλωνε εμφατικά οτι θα χρειαστούν "τα μισά το πολύ" και έδινε το σπίτι σαν "πραγματική ευκαιρία". Το γεγονός οτι το είχε για πούλημα 4-5 μήνες δεν το ανέφερε (έχω πλήρες αρχείο αγγελιών).
Εκανε το παν για να το πουλήσει. Μήπως έχω άδικο;

Οσο για στατιστικά, διάβασε και μέτρα τα σχόλια. Δεν είναι αρκετή απόδειξη;

Καταλήγοντας, μην θίγεσαι γιατί όπως είπα, υπάρχουν εξαιρέσεις. Αν θέλεις, πουλήσαμε ένα διαμέρισμα μέσω της "Ελληνικής Κτηματομεσιτικής". Εχω πολύ καλές εντυπώσεις από αυτούς.

Τελικά, για να δικαιολογήσω τα όσα τραβήξαμε, καταλήγω οτι οι μεσίτες είναι καθαρά με το μέρος των πωλητών (και όχι των αγοραστών).

20/8/07 08:09  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

ερωτηση: ποσο κοστίζει η τοποθετιση μόνο σωληνώσεων (υδραυλικά) σε διαμέρισμα 35τμ? είμαστε στα μπετά ακόμη..

7/2/08 11:29  

Δημοσίευση σχολίου

<< ΠΙΣΩ