Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2005

σοκολάτες, έρωτες και άλλα πάθη

Δεν είχα χρόνο να ψάξω για τις πορδές (υπόσχομαι έκπληξη πάντως), οπότε έκανα μια σύντομη αναζήτηση για τη σοκολάτα.
Βρήκα χιλιάδες θέματα αλλά αυτό είναι ένα απλό μπλογκ, όχι εγκυκλοπαίδεια...
Μετά από αυτά, μη μου μιλάτε πια για αγάπη, έρωτες και τρίχες - όλα λίγες σταγόνες κυκλοπεντανοϋπερυδροφαιναθρένιον είναι - να θυμηθώ σήμερα να πάρω τις σταγόνες "κολοβαράω εσκεμμένα".

Από διάφορα "ήξερες οτι...":
* O ισχυρότερος μυς στο ανθρώπινο σώμα είναι η γλώσσα.
* Η σοκολάτα περιέχει την ίδια ουσία -φενιλεθιλαμίνη- που παράγει ο εγκέφαλος του ανθρώπου που είναι ερωτευμένος!

Από εδώ: http://www.food-info.net/gr/qa/qa-fp60.htm
Η σοκολάτα περιέχει τρεις ουσίες, καφεϊνη, θειοβρωμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη που θα μπορούσαν να σχετίζονται με αυτόν τον μύθο. Η καφεϊνη δρα ως διεγερτικό. Η θειοβρωμίνη διεγείρει τον καρδιακό μύ και το νευρικό σύστημα. Και η φαινυλαιθυλαμίνη φημίζεται (χωρίς αδιάψευτες αποδείξεις ακόμη) για τις αντικαταθλιπτικές τις ιδιότητες και φαίρνει καλή διάθεση.
Ο συνδυασμός των τριών αυτών ουσιών δίνει ενέργεια, κάνει την καρδιά να χτυπά γρηγορότερα, φέρνει λίγη νευρικότητα και δημιουργεί ένα κάπως χαζοχαρούμενο αίσθημα.. είναι, λοιπόν, προφανές πώς μπορεί η σοκολάτα να συνδέεται με τον έρωτα. Πράγματι, ο βασιλιάς των Αζτέκων, Montezuma συνήθιζε να πίνει ένα αφρώδες ρόφημα σοκολάτας πριν να επισκεφτεί μια από τις συζύγους του.

Από τα Χημικά Χρονικά, Νοέμβριος 1997: http://www.xhmikos.gr/arthreex.htm
διαβάστε μερικά άρθρα εκεί, θα εκπλαγείτε!
Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη . . .
Αυξημένα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή φαινυλαιθυλαμίνη (ΡΕΑ) παράγουν ένα αίσθημα σαν αυτό που οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν σαν "αγάπη". Πόση φαινυλαιθυλαμίνη πρέπει κάποιος να πάρει για να αγαπήσει ; Τα επίπεδα της ΡΕΑ στον εγκέφαλο μετρώνται από τη συγκέντρωση του μεταβολίτη της, του φαινυλοξικού οξέος, στα ούρα. Δεν υπάρχουν τροφές πλούσιες σε ΡΕΑ, αλλά τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνες περιέχουν φαινυλαλανίνη, ένα αμινοξύ πρόδρομο της ΡΕΑ. Ισως ένα δείπνο με μπριζόλες είναι ένας τρόπος να νιώσει κάποιος αγάπη . . .

Από το ΒΗΜΑ SCIENCE: http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14453&m=H06&aa=1
Αλλη χημική ουσία που υπάρχει στη σοκολάτα, η φαινυλαιθυλαμίνη, έχει το παρατσούκλι «αμφεταμίνη της σοκολάτας». Υψηλές συγκεντρώσεις φαινυλαιθυλαμίνης προάγουν τα αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. H ίδια ουσία λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε υψηλό επίπεδο κατά τον οργασμό.
Τα παραπάνω ισχύουν και για το ανανταμίδιο, που θεωρείται η πιο ισχυρή ψυχοτρόπος ουσία της σοκολάτας. Το ανανταμίδιο είναι νευροδιαβιβαστής που στοχεύει στις ίδιες εγκεφαλικές δομές, όπως και το THC, η ενεργή ουσία της ινδικής κάνναβης.

Από το ΚΛΙΚ, Μάρτιος 1996 (H απιστία)
Στα ζωικά είδη η συντροφική αφοσίωση είναι εξαιρετικά σπάνια. H φύση έχει προγραμματίσει τα είδη της να είναι άπιστα, για τον απλούστατο λόγο ότι η μονογαμία θα δυσκόλευε πάρα πολύ την ανταλλαγή γενετικού υλικού και κατά συνέπεια την επιβίωσή τους. H μονογαμία και η συζυγική πίστη ήρθαν πολύ αργότερα, με τον πολιτισμό και τη Xριστιανική Hθική -και αυτό βέβαια όχι παντού.
Στους Tροπικούς, ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μονογαμικές κοινωνίες. Ωστόσο και στις σύγχρονες κοινωνίες η απιστία είναι κάτι το συνηθισμένο και αυτό διαπιστώνεται από πολλές έρευνες. Tι συμβαίνει λοιπόν; Mήπως η απιστία έχει βιολογικά αίτια; Mήπως φταίει η χημεία που λέγαμε στην αρχή; «Nαι», απαντάνε ορισμένοι ερευνητές. Στον εγκέφαλο του ερωτευμένου εκκρίνονται αμφεταμίνες, όπως η φαινυλαιθυλαμίνη, που ευθύνονται για την κατάστασή του. Δυστυχώς το χημικό ελιξήριο του έρωτα δεν κρατάει πολύ, συνήθως από 2 έως 4 χρόνια. Για την ανθρωπολόγο Φίσερ αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτελεί ένα μηχανισμό που ανέπτυξε η εξέλιξη προκειμένου να κρατάει μαζί ένα ζευγάρι, τουλάχιστον τον χρόνο που απαιτείται για να αναπτυχθεί αρκετά ο απόγονός τους.
Mετά υποχωρεί η επήρεια των ερωτικών ουσιών και αντί για αμφεταμίνες στο αίμα κυκλοφορούν ενδορφίνες. Στη θέση του πάθους αναπτύσσονται τώρα συναισθήματα συμπόνοιας, φροντίδας και αγάπης. Aν αυτά δεν είναι ικανά να σε κρατήσουν, τότε ξεκινάς χωρίς ενοχές την αναζήτηση νέου συντρόφου. Kαι όταν συλληφθείς για τις απιστίες σου, θα ξέρεις πια και τη δικαιολογία:
«Δεν φταίω εγώ, αγάπη μου, η φαινυλαιθυλαμίνη μου μ' εξουσιάζει».

Από την Ιερά Μητρόπολη Αττικής: http://www.i-m-attikis.gr/html/gr/prosvasis/04/06.htm
Αν μου πείτε τι είναι αυτό που το λένε αγάπη, τότε ίσως μπορέσω και εγώ με την σειρά μου να σας πω τι είναι αυτό που το λένε Θεός.

14 Comments:

Blogger ViSta ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

...«Δεν φταίω εγώ, αγάπη μου, η φαινυλαιθυλαμίνη μου μ' εξουσιάζει»...

Kαλο, να θυμιθω να το μαθω απ εξω, για να μου ειναι αυθορμητο την στιγμη που θα χρειαστει  :-)

12/12/05 15:15  
Blogger Melina's Art ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Δλδ, το must για ένα ζευγάρι είναι η κατανάλωση μισού κοντείνερ σοκολάτας καθημερινώς εάν θέλουν να είναι, χμ, ...ερωτευμένοι "για πάντα". Αναρωτιέμαι εάν αυτό κάνουν κάτι -σπάνια- ζευγάρια ηλικιωμένων αιωνόβιων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο είναι ερωτευμένοι αλλά ότι ακόμα, στα 80τόσα τους, κάνουν σεχ!
Πάντως, ως «αφροδισιακά» εγώ ξέρω τον βασιλικό πολτό και το εκχύλισμα φρέσκιας ρίζας ginseng. Αυτά τα δύο είναι εξαιρετικά τονωτικά αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχω υπόψη μου και τη σοκολάτα βεβαίως αλλά τη σνομπάρω μιας και είναι αντίζηλος μου…

12/12/05 16:36  
Blogger KV ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

αχά ... φαινυλαιθυλαμίνη λοιπόν ... μμμμ.... και αν είχαμε άλλη πρόσβαση σε αυτή την ... φαινυλαιθυλαμίνη δηλαδή, θα είμασταν πάντα ερωτευμένοι;;; και με τι;;;

(...μήπως να αρχίσω καινούρια project;;;)

12/12/05 19:24  
Blogger Mirandolina ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Αυτή η φαινυλοτέτοια μετράει και στο δικαστήριο;

12/12/05 20:04  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Αυτοί οι βιολόγοι και νευρολόγοι και βιοτεχνολόγοι έχουν βαλθεί να ισοπεδώσουν τα πάντα!
- Μαμά πονάω
- Να σου δώσω φιλάκι να περάσει.
Τρίχες: το φιλάκι μάλλον ανεβάζει τα επίπεδα της ΧΨ ορμόνης κλπ, γι'αυτό το παιδάκι ηρεμεί. Ακόμα κι αν κάνω λάθος σήμερα, είμαι βέβαιος οτι αύριο κάποιος θα με επαληθεύσει.

Πού να δείτε τι βρήκα για το βιασμό... σύγχρονες μελέτες, που (εν μέρει) το ρίχνουν στην επιθυμία του άντρα για διαιώνιση του είδους (έχει ισχυρό αντίλογο φυσικά).

Τελικά είμαστε άνθρωποι ή το Μάτριξ του μέλλοντος θα μας διαψεύσει;

12/12/05 20:31  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Κουβού, "με τι" μπορεί να είναι ερωτευμένος κανείς; Μη βιαστείς να απαντήσεις πάντως, μπορεί να εκπλαγείς αν το ψάξεις...

Μιραντολίνα, τα δικαστήρια λαμβάνουν υπόψη το γεγονός οτι είμαστε άνθρωποι και έχουμε και ψυχή - δεν έχω ιδέα για πόσο ακόμα.
Διάβασε πάντως περί βιασμού και δικαστηρίων στο Γουίκι και θα δεις ενδείξεις παράνοιας - ή μήπως πρέπει να πω χημείας;!

12/12/05 20:36  
Blogger KV ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Αλόμπαρ καλέ μου, Αν η φαινυλαιθυλαμίνη εκκρίνεται την ώρα που έχεις μπροστά σου κάποιον ΚΑΙ στην σωστή ποσότητα, κόκκινα, κίτρινα, μπλέ αστεράκια ... ΑΝ όμως δεν έχεις κανέναν κοντά (ή στο μυαλό) και ένα κιλάκι μοσχομυριστή φαινυλαιθυλαμίνη μπροστά σου , ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ;;; Όσο και αν εκπλαγώ, θα ήθελα να ξέρω ΠΡΙΝ :-)

13/12/05 11:05  
Blogger ViSta ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Θα γινεις high για οτι αλλο βρησκεται μπροστα σου, πχ. ενας ευθης δρομος μπροστα σου σε μια ομυχλωδη μερα, μια ηλιαχτιδα που ξεπηδα αναμεσα σε κορμους ψηλων δεντρων, ενα δελφινι που σκαει στα κυματα μετα απο το υπεροχο του αλμα, εναν οχταποδι την στιγμη που τεντωνεται 10 εκατοστα μαρκια απο τα ποδια σου στην ακρογιαλια, ενα cappuccino με πυκνο αφρο, εναν χαλασι ουρανο με αραια ασπρα συννεφακια,
Να συνεχισω; Η αρκει για την ωρα; Δεν την χρειζομαι την σοκολατα, την αφηνω ομως ευχαρηστως απο καιρο εις καιρο να λιωνει στη γλωσσα μου.
Καλημερα σας :-)

13/12/05 13:58  
Blogger ViSta ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

θαλασσι και οχι χαλασι, βεβαιως βεβαιως ;-)

13/12/05 13:59  
Blogger KV ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Vista με έπεισες, πιάνω δουλειά!!!

13/12/05 14:15  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

ΚουΒου, αν βρεθείς σε στιγμή γουιδάουτ, φτιάξε τη στιγμή στα μέτρα σου! Οπως γράφω και στο πλάι, η πραγματικότητα δεν είναι παρά μια ονειροφαντασία που οφείλεται στην έλλειψη αλκοόλ.
Διάβασα και μερικά μηνύματα της Μιραντολίνας και της Χουανίτας για τα single malt και... ο συνειρμός δεν είναι δύσκολος: σοκολάτα με γέμιση ουίσκυ - πολύ ουίσκυ όμως :)

13/12/05 15:02  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Βίστα, άσε τους άλλους να αναρωτιούνται και συνέχισε την ιστορία σου - ο λαός σου περιμένει με αγωνία!

13/12/05 15:10  
Blogger Unknown ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Tsk tsk tsk...
Μπερδεύεται το αίτιο με το αιτιατό....

13/12/05 23:24  
Blogger ViSta ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

use_your_illusion εδω θα τα χαλασουμε.
Η καλυτερη σοκολατα ειναι ΙΟΝ αμυγδαλου. Και απο τα δυο ειδη, τη μια πλακε και φαρδια των 100 γρ και την αλλη παχια και πιο στενη των 75 γρ. εννοω συγκεκριμμενα αυτην των 75 γρ. :-)
Δεν ειναι σημαντικη μονον η αναλογια των συστατικων, αλλα και η φορμα.

Νουμερο δυο ειναι φυσικα και αδιαφιλονικητα η ΙΟΝ Serano.

Καλημερα :-)

14/12/05 10:55  

Δημοσίευση σχολίου

<< ΠΙΣΩ