Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2006

Ονειρα και σκοπιμότητες

Εδώ και αρκετά χρόνια, δε θυμάμαι κανένα όνειρο που, όπως λένε, πάντα βλέπουμε. Με σπανιότατες εξαιρέσεις (πχ ένα το χρόνο) κι αυτό συνήθως όταν το όνειρο το έχω ξαναδεί.
Υποθέτω οτι αυτό κρατάει από την εποχή που έβλεπα εφιάλτες, οι οποίοι καθόλου δε μου άρεσαν και έτσι "έκοψα" τα όνειρα. Δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτό να σταματήσει κανείς τα όνειρα συνειδητά (υποθέτω όχι) αλλά, αφού συνέβη, προφανώς υπάρχει κάποια μεθοδολογία που επιτρέπει να μην τα θυμόμαστε, που τελικά κάνει περίπου το ίδιο με το να μην βλέπουμε όνειρα.
Δεν είμαι ειδικός, ούτε έχω επιστημονικές γνώσεις στο αντικείμενο, υποψιάζομαι όμως οτι το αν θα δεις/θυμάσαι όνειρα ή όχι εξαρτάται τόσο από την προδιάθεση ("δεν θέλω να δω/θυμάμαι") όσο και από τις συνθήκες που κοιμάται και ξυπνάει κανείς. Υποθέτω πχ οτι, αν κοιμηθεί κανείς κουρασμένος και σηκωθεί μόλις ξυπνήσει, χωρίς... χουζούρεμα, μάλλον δεν θα δει όνειρα, σε αντίθεση με το ξύπνημα από ξυπνητήρι ή το χουζούρεμα.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί μου κάνει εντύπωση που οι περισσότεροι λένε σχεδόν καθημερινά για κάποιο όνειρο που είδαν. Αναρρωτιέμαι αν θέλουν να βλέπουν/θυμούνται τα όνειρά τους (και γιατί να συμβαίνει αυτό). Θυμάμαι βέβαια και περιπτώσεις τύπου "μη με ξυπνάς πάνω στο καλύτερο" :)

Εξαιρώ τις περιπτώσεις μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, όπου βεβαίως είναι δυνατόν όχι μόνο να ονειρετούμε αλλά και να διαμορφώσουμε την πλοκή των ονείρων.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: μπορούμε να βάλουμε προδιαγραφές στα όνειρα, να ονειρευόμαστε δηλαδή εσκεμμένα ή απλώς θυμόμαστε/ξεχνάμε εσκεμμένα;

33 Comments:

Blogger Xνούδι ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

κάπου διάβασα ότι το δεν βλέπω όνειρα σημαίνει δεν μπορώ να ανακαλέσω τα όνειρά μου.

Επίσης υπάρχουν στοιχεία που αποδυκνείουν ότι και αυτοί που δεν ανακαλούν τα όνειρά τους ονειρεύονται όπως και οι ανακαλούντες.

Ο έλεγχος του περιεχομένου των ονείρων μας είναι λέει κάτι πολύ δύσκολο, ακόμη και αν θα ήταν κρυφή επιθυμία για πολλούς να ονειρεύονται μόνο ότι επιθυμούν (που τέτοια τύχη).

Υπάρχουν και κάποιοι σαν εμένα (ονειροπαρμένοι) που ονειρευονται ξύπνιοι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα

(ξανά) καλημέρα σας και (ξανά)χαίρεται :-)

22/2/06 11:09  
Blogger twocows ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Σε μένα αναφέρεσαι; :-P Κοίτα δεν είναι και κάτι πολύ δύσκολο. Απλώς πρέπει να το κάνεις ένα ακόμα καθημερινό συνήθειο. Τι θέλω να πω, ότι όταν είσαι ξύπνια πρέπει να ανακαλείς ότι όνειρα θυμάσαι και να τα σκέφτεσαι, γενικά να μιλάς για αυτά. Έτσι αρχίζει το υποσυνείδητο να καταλαβαίνει ότι μπορεί και να τα πέρνεις στα σοβαρά τα μηνύματα που σου στέλνει μέσα από τα όνειρα και προσπαθεί να τα κάνει πιο έντονα για να τα θυμάσαι καλύτερα.
Γενικά πάντως, όταν ξυπνάς από ξυπνητήρι δεν χρειάζεται να σηκώνεσαι απότομα και αμέσως αλλα προσπάθησε να δεις αν θυμάσαι τίποτα από τα όνειρα που είχες.
Άρα για να θυμάται κάποιος τα όνειρά του, σημαίνει ότι θέλει να τα θυμάται.

22/2/06 11:24  
Blogger twocows ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Ξέχασα να πω, για να τα ελέγξεις τα όνειρά σου, πρέπει πρώτα να μάθεις να θυμάσαι τα όνειρά σου (φαντάζεσαι να τα ελέγχεις και μετά όμως να τα ξεχνάς;) Περισσότερα στο ονειρολόγιό μου.

22/2/06 11:27  
Blogger Βασιλική Παπαδημητρίου ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

τι ειναι ονειρο?
πας - εναρξη
ανεβαινεις - ο υπολογιστης μου
ανοιγει παραθυρο
επιλεγεις σκληρο δισκο
πατας δεξι κλικ στον σκληρο δισκο
κατεβαινεις - ιδιοτητες
πας εργαλεια
πατας - ανασυγκροτηση
αναμονη.......
και βλεπεις - προβολη αναφορας!!
...............................
καλημερουδιαααα ;-)

22/2/06 11:46  
Blogger twocows ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

και αυτό σωστό, επίσης μπαίνουν σε database με Ιεράρχηση σύμφωνα με κάποια keys. Ώστε όταν κάνεις έναν συνειρμό την επόμενη μέρα να μπορείς από την μια ανάμνηση να πας στην άλλη (είτε χρονικά είτε διαφορετικά).

Αυτά συνήθως είναι και τα πρώτα όνειρα ή αυτά που βλέπουμε στην μέση του ύπνου μας (βοηθάνε στην δημιουργία συνδέσμων, αντιστοιχήσεων με άλλες αναμνήσεις κτλ. προβάλλοντας πολλούς συνδυασμούς μαζί)

Αυτά έχουν προτεραιότητα, μετά όμως έχουμε και τα όνειρα που έχουν κάποιο νόημα.

22/2/06 11:53  
Blogger dgalanis ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

όταν ξεχνάς τα όνειρά σου η ψυχή σου δεν μπορεί να σου μιλήσει

ο jung θα έλεγε πως το ασυνείδητο δεν μπορεί να επικοινωνήσει με το συνειδητό

αν θες να κατευθύνεις τα όνειρά σου όπως πολύ σωστά είπε ο twocows πρέπει κατ αρχήν να τα έχεις ... δηλαδή να τα θυμάσαι

πάντως υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως κάατι τέτοιο δεν είναι αδύνατον

22/2/06 11:58  
Blogger Unknown ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Αν έχω δεί πάνω από δύο όνειρα στην ζωή μου, απλά δεν τα θυμάμαι....

22/2/06 12:04  
Blogger twocows ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Εδώ η ιστορία του συνειδητού (lucid) ονείρου και η προσπάθεια για την απόδειξή του (η οποία όντως το απέδειξε) (στα ελληνικά), ο έλεγχος των ονείρων γίνεται σε αυτά

22/2/06 12:21  
Blogger Tatiana ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Με απλές λέξεις (για απλά παιδιά σαν εμένα - μη γελάς Alombar!!) :P τα όνειρα είναι ο garbage collector του μυαλού.....σε καλές εποχές δουλεύουν όπως στη C++ και όλα είναι μέλι γάλα, το μυαλό ξεκουράζεται με αυτό το garbage collection το οποίο και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού.

Σε κακές εποχές ο garbage collector δουλεύει όπως στη Java.....βράστα χαράλαμπε κοινώς.

Όνειρα βλέπεις ούτως ή άλλως. Συνήθως θυμάσαι τα πιό έντονα ή αυτά τα οποία έβλεπες και ξύπνησες απότομα (ρώτα εμένα με το stand by τι τραβάω)

Είμαι από τους ανθρώπους που βλέπουν πάρα πολλά όνειρα και θυμούνται αρκετά.

Τα όνειρα μου είναι έντονα, με πολλά χρώματα, ζωηρά, σε πολλές γλώσσες και με μουσική υπόκρουση συνήθως. Άλλα όμορφα, άλλα άσχημα και μερικά υπέροχα....

Μου αρέσει πολύ να κοιμάμαι ;)

22/2/06 13:51  
Blogger twocows ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Καλά τα λες, ότι δεν καταχωρείται στην βάση των αναμνήσεων θεωρείται garbage αφού πρώτα έχει συνδυαστεί με ότιδήποτε άλλη πληροφορία (εξού και τα όνειρα) μπας και τελικά έχει κάποιο ενδιαφέρον. Μάλιστα αυτές οι απόπειρες συνδυασμών, λέει μια θεωρία, είναι και ο λόγος που ο άνθρωπος είναι τόσο δημιουργικός (το είχα διαβάσει στο newscientist, αν το βρω σε ηλεκτρονική μορφή θα το ποστάρω).

22/2/06 14:12  
Blogger twocows ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

σόρρυ είναι ό,τι κι όχι ότι

22/2/06 14:23  
Blogger Λαμπρούκος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Αλομπαρ χθες κοιμήθηκα και είδα ένα όνειρο ότι λέει ο χοντρός έκανε πολιτική αποτέτοια στους ναυτεργάτες, η Παπακώστα έβακε υποψηφιότητα και έφαγε τη σκόνη του Ζουμπουρούδικου Λευτέρη, η Νατάσσα έκανε το διδακτορικό της με τις ευλογίες και κυρίως τις δημοσιεύσεις άλλων.

Ύστερα ξύπνησα και ήταν όλα έτσι ακριβώς.

Δεν είναι ονειρικός ο κόσμος μας?

22/2/06 14:44  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

@Χνούδι
Δεν είναι τόσο δύσκολος ο έλεγχος των ονείρων, στα πρώτα στάδια του ύπνου τουλάχιστον. Αυτά από προσωπικές εμπειρίες - προσπάθησέ το, όταν θα πέσεις για ύπνο χωρίς να είσαι πολύ κουρασμένη (ώστε να αντέξεις την αρχική προσπάθεια πριν βυθιστείς για τα καλά).
Οσο για τις ονειροπαρμένες σαν εσένα (συ είπας), τις χρειαζόμαστε για να μας φτιάχνουν τη μέρα :)

@twocows
Λες οτι θυμόμαστε τα όνειρα επειδή θέλουμε να τα θυμόμαστε; Πότε εφαρμόζεται αυτό; Είναι μια διαρκής προσπάθεια, κάτι καταγεγραμμένο καλά στη συνείδηση (που είναι και η γνώμη μου), ή αρκεί να το προσπαθήσει κανείς στο ξύπνημα;
Για τον έλεγχο των ονείρων... τα έχω καταφέρει αρκετές φορές και αυτές τις φορές τις θυμόμουν όταν ξυπνούσα. Επειδή όμως ξέχναγα τα υπόλοιπα όνειρα, θεωρώ οτι τα προγραμματισμένα έγιναν σε δεδομένο στάδιο του ύπνου.
Δεν έχω εμβαθύνει στο θέμα και βρίσκω εκπληκτικά ενδιαφέρουσα την αναφορά στα lucid dreams (αλλά και το ονειρολόγιό σου που μόλις ανακάλυψα!).
Οσο για τη μνήμη μας, καταχωρεί όλα όσα οι αισθήσεις μας συλλαμβάνουν και σίγουρα απείρως περισσότερα από όσα συνήθως ανακαλούμε. Μια καλή μέθοδος ανάκλησης (υπάρχουν αρκετές) θα αποκάλυπτε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον παρελθόν. Μένει βέβαια το ερώτημα του αν θέλουμε να το ανασύρουμε.
Τα σκουπίδια δεν κρίνονται από την καταχώρηση αλλά από την ανάκληση - όλα μα όλα καταγράφονται και για όλα υπάρχει τρόπος ανάκλησης και αναζήτησης. Απλά αυτές τις τεχνικές ανάκλησης δεν τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, ίσως γιατί δεν υπάρχει αρκετά σημαντικός λόγος.

@Vasiliki
Εχουμε βλέπω λύσει μερικά από τα πιο σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας - κυβερνήσεις ρίχνουμε χίλιες δεκατέσσερεις :)))

@newManifesto
Σίγουρα δεν είναι αδύνατον. Ακόμα κι αν δεν έχω ούτε βρει ούτε μάθει τον τρόπο να κατευθύνω όλα μου τα όνειρα, σε ορισμένα από αυτά τα καταφέρνω μια χαρά.

@Dartiir
Κάνε μια προσπάθεια κι εσύ ;)

@Tatiana
Ολα καλά και όμορφα, αυτό το τελευταίο όμως είναι μάλλον κακή διατύπωση (αφού συνέχεια κοιμάσαι) :)))
Μήπως σου αρέσει να μη σου κόβουν τον ύπνο; Αυτό είναι άλλο πράγμα!

22/2/06 14:49  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

@Λαμπρούκος
Κύριε Νομάρχη, εσείς απαγορεύεται να βλέπετε τέτοια όνειρα. Το μόνο όνειρο που επιτρέπεται να βλέπετε και ενίοτε να προγραμματίζετε είναι το επινίκιο πάρτυ και το μερίδιό μου στις μίζες!

Κατά τα άλλα συμφωνούμε: κι όταν κοιμάμαι βόθρους βλέπω κι όταν ξυπνάω πάλι εδώ είναι!

22/2/06 14:53  
Blogger Tatiana ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Ha! Δεν απαντώ σε τέτοιες ανυπόστατες κατηγορίες!!! :P

22/2/06 15:19  
Blogger twocows ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

alombar42 ναι μπορεί να κάνω λάθος για το πότε (ανάληψη ή καταχώρηση) γιατί το διάβασα το άρθρο ενάμισι-δυο χρόνια πριν.
Τώρα σχετικά με την ερώτησή σου, όλα έχουν σημασία. Εξαρτάται και από τον τρόπο που κοιμόμαστε. Αν κοιμόμαστε πολύ ελαφρά τότε λογικά θυμόμαστε πιο εύκολα τα όνειρα. Αν δεν δίνουμε γενικά σημασία στα όνειράς μας και δεν τα πολυθυμόμαστε , και το υποσυνείδητο θέλει να περάσει κάποιο σοβαρό μήνυμα οπωσδήποτε αναγκαστικά θα φτιάξει έναν εφιάλτη για να είναι πολύ εντονο το όνειρο.

Πάντως πρώτα πρέπει να προσπαθείς να θυμάσαι τα όνειρα το πρωί, ο καλύτερος τρόπος να τα καταγράφεις και μετά να τα συζητάς με τον εαυτό σου και με άλλους. Μόνο και μόνο αυτό θα καταγραφτεί στο συνειδητό μας, ότι δηλαδή θέλουμε να θυμόμαστε τα όνειρά μας κι έτσι σιγά σιγά θα θυμόμαστε και περισσότερα.

22/2/06 15:43  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Λένε πως οι γυναίκες θυμούνται πολύ πιο εύκολα και με πολλές περισσότερες λεπτομέρεις τα ονειρά τους απ'οτι οι άντρες.

22/2/06 22:53  
Blogger resident ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Θα μου αρεσε να ειχε κατασκευαστει ενα μηχανημα καταγραφησ ονειρων.Να το συνδεs στον εγκεφαλο πριν κοιμηθειs και να καταγραφει ολα τα ονειρα που ειδεs και να προβαλονται σε μονiτορ.Εφιαλτικο λιγο ε?Πιστευω οτι ετσι θα μαθεναμε πολλα για τον εαυτο μαs.

23/2/06 00:14  
Blogger Melina's Art ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Κατα διαστήματα κρατούσα διάφορα ημερολόγια με όνειρα κυρίως γιατί ήταν τόσο περίεργα και έντονα, κυριότερα όμως γιατί στην πορεία συνηδητοποίησα οτι ήταν όντως τρόπος "επικοιωνίας" του υποσυνήδητου με το συνηδητό. Αυτά τα όνειρα ήταν εκπληκτικά, με απίστευτα "πλάνα" και "σκηνικά" και περιλάμβαναν συνήθως όλες τις αισθήσεις και κάτι παραπάνω.
Όσο για το lucid dreaming, πρέπει απλά κάποιος να αποφασίσει να ασχοληθεί. Με κάποιες τεχνικές, πάνω κάτω οπως αναφέρει ο alombar, συνηδητό και υποσυνήδητο αρχίζουν και συνεργάζονται. Το μόνο μου πρόβλημα ήταν η φοβερή ταχύτητα με την οποία εξελισόταν το όνειρο απο ένα σημείο και έπειτα. Περιέργως, αυτό δεν ίσχυε πάντα.
Ωραίο θέμα πιάσαμε! :)

23/2/06 00:22  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

εξαιρετικα αφιερωμενο....




Stars shining bright above you, night breezes seem to whisper, "I love you".

Birds singing in the sycamore tree, "Dream a little dream of me".

Say "nighty-night" and kiss me.
Just hold me tight and tell me you'll miss me.

While I'm alone and blue as can be, dream a little dream of me.

Stars fading, but I linger on, dear.

Still craving your kiss, I'm longing to linger till dawn, dear.

Just saying this: Sweet dreams till sunbeams find you.

Sweet dreams that leave all worries behind you.

But in your dreams whatever they be, dream a little dream of me.

Stars fading, but I linger on, dear.

Still craving your kiss, I'm longing to linger till dawn, dear.

Just saying this: Sweet dreams till sunbeams find you.

Sweet dreams that leave all worries behind you.

But in your dreams whatever they be, dream a little dream of me.

23/2/06 11:54  
Blogger Βασιλική Παπαδημητρίου ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

επειδη η "γιαγια" ειναι πλεον περιορισμενης αντιληψης...
τι εννοειτε αγαπητε, με την απαντηση που δωκατε???
καλημεριζω!!!! :-)

23/2/06 12:07  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Καλημέρες :)


@Regina
Αν δεχθούμε οτι οι γυναίκες είναι ονειρικές υπάρξεις, θεωρώ λογικό να έχουν απείρως καλύτερη άποψη για τα όνειρα...

@the resident
Γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση - νομίζω οτι προς το παρόν καταγράφουν μόνο την ένταση με την οποία βιώνουμε τα όνειρα. Υποψιάζομαι οτι ο γκούγκλης θα φέρει περισσότερα στην επιφάνεια, αν και δεν το έψαξα.

@kourkoubini
Ηταν θέμα ταχύτητας στο όνειρο ή απλά αφέθηκες και χάθηκε η σύνδεση συνειδητού-ασυνείδητου;

@morgana
Μη μου κάνεις καμάκι, ντρέπομαι :)
(ευχαριστώ!)

@Vasiliki
Εννοώ οτι με δέκα γραμμές ανέλυσες τα όνειρα και τη μεθοδολογία τους μαζί... αγαπητή γιαγιά :)

23/2/06 12:43  
Blogger Βασιλική Παπαδημητρίου ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

αμ' πεστα απλα παιδακι μου...
τωρα μαλιστα, τα καταλαβα!
:)

23/2/06 12:45  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

να μη σου κανω καμακι?

Ντρεπεσαι?

.......μα εγω τραγουδουσα!!!!

γιατι νομιζεις οτι αδειασαν τα Ν.Π.?

....με ακουσαν!!!

23/2/06 13:27  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

ΝΠ = Νότια Προάστεια;

Πάντως αν είναι για τραγούδι, να σου πω εγώ ένα κατάλληλο:

Νάνι του ρήγα το παιδί του βασιλέ τ' αγγόνι
οπού γεννιέται στη Φραγκιά και ακούεται στήν Πόλη.
Το χάρισε ο βασιλές κορώνα διαμαντένια
το χάρσε κ' η βασίλισσα σταυρό μαλαματένιο.

23/2/06 16:42  
Blogger Melina's Art ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

alombar: οχι δε χάθηκε η συνηδητότητα κατα τη διάρκεια του ονείρου. Απλά κάποιες φορές στα lucid dreams -οχι οταν απλά ξέρεις οτι βλέπεις όνειρο, αλλά οταν εισαι σε θέση να επέμβεις και να "φτιάξεις" οτι θέλεις, ο χρόνος περνάει σε άλλη διάσταση και χρειάζεται τρομερή προσπάθεια και εμπειρία φαντάζομαι, να μπορέσεις να κρατήσεις τα γκέμια και να μη τρέχεις με έτη φωτός.. μάλλον I don't make any sense αλλά δε πειράζει...

23/2/06 19:18  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

χα! χα! χα!το κουρκουμπινι μια χαρα τα ειπε και εβγαλε και την κουρσαρα του βολτα!

Κριμα το πλυσιμο! Βρεχει σημερα :(((

24/2/06 09:35  
Blogger twocows ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

όντως kourkoubini μόνο και μόνο ο τρόμος από αυτήν την ξαφνική συνειδητοποίηση είναι αρκετός για σε βγάλει από το συνειδητό όνειρο και να σε πάει πίσω στο κανονικό όνειρο.

24/2/06 11:44  
Blogger Unknown ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Να προσπαθήσω να δώ όνειρα ή να προσπαθήσω να κοιμηθώ;;; :ppp

Δεν ξέρω γιατί, εγώ όνειρα δεν βλέπω... (τελεία)

24/2/06 12:01  
Blogger Περί κουζίνας και όχι μόνο ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Με τον όρο όνειρο εννοείται μια σειρά εικόνων με σχετική συνοχή και συνέπεια που αναδύονται από το ασυνείδητο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με τον Σίγκμουντ Φρόυντ, το όνειρο είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς το ασυνείδητο. Με τα όνειρα συνδέεται η ανάλυση ονείρων, μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί την ερμηνεία ονείρων ως μέσο θεραπείας.

Η έρευνα πάνω στη διαδικασία του ύπνου στηρίζεται στην πολυυπνογραφία, μία μέθοδο καταγραφής συγκεκριμένων ηλεκτροφυσιολογικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτό τον τρόπο έγινε γνωστό πως ο ύπνος διακρίνεται σε δύο στάδια ανάλογα με το αν υπάρχουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (Rapid Eye Movement, REM) ή όχι (NREM). Τα όνειρα ενεργοποιούνται μόνο στο REM στάδιο, που χαρακτηρίζεται επίσης από πλήρη μυϊκή χαλάρωση.

Να το μυστικό. Χαλαρώστε :)

Α.Παπαδιαμάντης
Γ.Ρίτσος

Καλή σας νύχτα και όνειρα γλυκά.

25/2/06 13:12  
Blogger Pegasus ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Πολλές φορές όταν ξυπνάμε δεν μας μένουν οι εικόνες του ονείρου αλλά μόνο το συναίσθημα. Εχω πει πολλές φορές πως δεν μπορώ να διηγηθώ το όνειρό μου αλλά πως πρέπει να ήταν γεμάτο δράση, φόβο ή χαρά.

Τελευταία πάλι, όταν ξαπλώνω για 15-30 λεπτά το μεσημεράκι, βλέπω τουλάχιστον 1-2 όνειρα... κουραστικά! :Ρ

Πάντως για τα όνειρα έχω ακούσει πως αν θέλουμε να τα θυμηθούμε πρέπει πριν κοιμηθούμε η τελευταία μας σκέψη να είναι "αύριο πρέπει να θυμηθώ το όνειρο μου". Είναι σαν να δίνεις μια αποστολή στον εαυτό σου.

Μέσα στο όνειρο βάζεις τις όλες πληροφορίες που απορρόφησε το μυαλό κατά την διάρκεια της ημέρας μαζί με όσα θέλουμε και γι'αυτό πολλές φορές βγαίνουν σουρίαλ!

Πάω πάλι για νανάκια... νύσταξα με την ονειροσυζήτηση! :))))

25/2/06 17:07  
Anonymous Ανώνυμος ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Είμαι απο τους ανθρώπους που και όνειρα βλέπω και το κάνω εσκεμμένα μερικές φορές...Ισως γιατί πολλές φορές με εχουν βγάλει απο αδιέξοδα δυσκολίας αποφάσεως ή ίσως ακόμα τις περισσότερες φορές είναι ευχάριστα και θέλω να τα θυμάμαι...Και γιατί άλλωστε να καταπιέσω την συνείδηση μου υποβάλλοντας την σε κάτι που δεν με ενοχλεί?
Συγνώμη δεν θα πάρω :)
Δεν την μπορώ τέτοια καταπιέση ακόμα και στα εσωτερικά μου...
Αρκέτα καταπιεσμένοι είμαστε απο αλλού και στην συνείδησή μας ακομα??μπααααααααααααααα
ελενη37

27/2/06 12:16  
Blogger NinaC ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Ακόμη κι αν δεν θυμάσαι το όνειρό σου όταν ξυπνήσεις, μπορείς να φτιάξεις ένα φρέσκο, εκείνη τη στιγμή...

8/3/06 04:11  

Δημοσίευση σχολίου

<< ΠΙΣΩ