Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2006

Χρηματιστήριο Θρησκειών

Διαβάζοντας δυο ποστ του Νίκου Δήμου (εδώ και εδώ), μου ήρθε μια φαεινή ιδέα, την οποία έγραψα και εκεί σαν σχόλιο.
Η ίδρυση ενός Χρηματιστηρίου Θρησκειών!

Οσο το σκέφτομαι, τόσο με συναρπάζει η ιδέα.
Στη Νέα Υόρκη, οι καθολικές εκκλησίες θα σπάγανε ταμεία. Στη Ρώμη, τα περί-το-Βατικανό μοναστήρια θα απογειώνονταν σε ένα ανάλογο του mid-cap με προοπτική.
Στην Ελλάδα η Χρυσοσκαλίτισα (Κρήτη) θα ήταν ανερχόμενο αστέρι του small-cap λόγω θέσης (δίπλα στο Ελαφονήσι), η Χρυσοπηγή (λόγω παρελθόντος), η Παναγία της Τήνου (λόγω P/E) και η Μονή Τοπλού (λόγω εκπληκτικού P/BV) άνετα στο top-20 και η Παναγία των Βλαχερνών το αστέρι του mid-cap-40.

Δωρεές τέλος, βρώμικο χρήμα τέλος. Ολα μέσα από την αγορά. Θέλεις να δωρίσεις ένα κτήμα στον Αγιο Ονούφριο; Κανένα πρόβλημα, σε δυο ωρίτσες έχεις καθαρίσει κι έχεις και χαρτί.

Σαν έξτρα, θα μπορούσαν οι μετοχές να ονομάζονται συχωροχάρτια.

6 Comments:

Blogger Xνούδι ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Χρυσοσκαλίτισα και ξερό ψωμί!!!! Γράψε μόνο open - close position. Και profit. Αν πάμε καλά, παρακαλώ το συγχωροχάρτι να μου αποσταλεί γρήγορα και συστημένο. Εχω κάτι αμαρτήματα που περιμένουν για εξιλέωση

22/1/06 16:45  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Προσωπικά θα αγοράσω κάτι με πολύ υψηλό ρίσκο: Μετέωρα. Οι πληροφορίες μου λένε οτι τα θαύματα θα τριπλασιαστούν σε δυο χρόνια!

22/1/06 17:29  
Blogger Marina ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Χρηματιστήριο = δείκτες που ανεβοκατεβαίνουν = λεφτά που αλλάζουν χέρια, κάτι σαν τζόγος, ναί? Δηλαδή πόσοι ποντάρουν στο αν θα επιτραπεί και ο χριστιανικός γάμος του Ελτον? Και μετά θα μας τα δώσουν τα κέρδη μας σε αυτή ή στην άλλη ζωή?

23/1/06 17:47  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Μια πρόταση έκανα - δεν έχω ακόμα το πλήρες business plan. Νομίζω πάντως πως το πιο σωστό είναι να αγοράζει κανείς συχωροχάρτια για τη μέλλουσα ζωή ή ό,τι άλλο έχει να υποσχεθεί μια θρησκεία.
Πολλοί αρσενικοί για παράδειγμα, θα αγοράσουν κάποιο τζαμί, που θα υπόσχεται συχώρεση ΚΑΙ ουρί του παραδείσου!

23/1/06 18:13  
Blogger Yannis H ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Μα η θρησκεία είναι η εφαρμογή των νόμων της ελεύθερης αγοράς στην αιωνιότητα: ήσουν καλός στην εδώ ζωή; θα ανταμηφθείς στη μέλλουσα (σαν το 'πουλάς σωστά προϊόντα; η αγορά θα σε ανταμείψει). Ήσουν κακός (βλ. αρπακολατζής) στην εδώ ζωή; θα καείς στο πυρ το εξώτερον (θα κλείσεις το μαγαζί σου).

Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, είναι το επόμενο - λογικό - βήμα.

29/1/06 09:48  
Blogger NinaC ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Προσωπικά, δεν με σώνει τίποτα...

Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα... Διατί να το κρύψωμεν, άλλωστε???

8/3/06 10:39  

Δημοσίευση σχολίου

<< ΠΙΣΩ