Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2006

Χρηματιστήριο Θρησκειών

Διαβάζοντας δυο ποστ του Νίκου Δήμου (εδώ και εδώ), μου ήρθε μια φαεινή ιδέα, την οποία έγραψα και εκεί σαν σχόλιο.
Η ίδρυση ενός Χρηματιστηρίου Θρησκειών!

Οσο το σκέφτομαι, τόσο με συναρπάζει η ιδέα.
Στη Νέα Υόρκη, οι καθολικές εκκλησίες θα σπάγανε ταμεία. Στη Ρώμη, τα περί-το-Βατικανό μοναστήρια θα απογειώνονταν σε ένα ανάλογο του mid-cap με προοπτική.
Στην Ελλάδα η Χρυσοσκαλίτισα (Κρήτη) θα ήταν ανερχόμενο αστέρι του small-cap λόγω θέσης (δίπλα στο Ελαφονήσι), η Χρυσοπηγή (λόγω παρελθόντος), η Παναγία της Τήνου (λόγω P/E) και η Μονή Τοπλού (λόγω εκπληκτικού P/BV) άνετα στο top-20 και η Παναγία των Βλαχερνών το αστέρι του mid-cap-40.

Δωρεές τέλος, βρώμικο χρήμα τέλος. Ολα μέσα από την αγορά. Θέλεις να δωρίσεις ένα κτήμα στον Αγιο Ονούφριο; Κανένα πρόβλημα, σε δυο ωρίτσες έχεις καθαρίσει κι έχεις και χαρτί.

Σαν έξτρα, θα μπορούσαν οι μετοχές να ονομάζονται συχωροχάρτια.

7 Comments:

Blogger Xνούδι ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Χρυσοσκαλίτισα και ξερό ψωμί!!!! Γράψε μόνο open - close position. Και profit. Αν πάμε καλά, παρακαλώ το συγχωροχάρτι να μου αποσταλεί γρήγορα και συστημένο. Εχω κάτι αμαρτήματα που περιμένουν για εξιλέωση

22/1/06 16:45  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Προσωπικά θα αγοράσω κάτι με πολύ υψηλό ρίσκο: Μετέωρα. Οι πληροφορίες μου λένε οτι τα θαύματα θα τριπλασιαστούν σε δυο χρόνια!

22/1/06 17:29  
Blogger Marina ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Χρηματιστήριο = δείκτες που ανεβοκατεβαίνουν = λεφτά που αλλάζουν χέρια, κάτι σαν τζόγος, ναί? Δηλαδή πόσοι ποντάρουν στο αν θα επιτραπεί και ο χριστιανικός γάμος του Ελτον? Και μετά θα μας τα δώσουν τα κέρδη μας σε αυτή ή στην άλλη ζωή?

23/1/06 17:47  
Blogger alombar42 ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Μια πρόταση έκανα - δεν έχω ακόμα το πλήρες business plan. Νομίζω πάντως πως το πιο σωστό είναι να αγοράζει κανείς συχωροχάρτια για τη μέλλουσα ζωή ή ό,τι άλλο έχει να υποσχεθεί μια θρησκεία.
Πολλοί αρσενικοί για παράδειγμα, θα αγοράσουν κάποιο τζαμί, που θα υπόσχεται συχώρεση ΚΑΙ ουρί του παραδείσου!

23/1/06 18:13  
Blogger Use_Your_Illusion ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Εχω να κανω δυο σχολια:

1) Στο Βατικανο το εμποριο ειναι οργανωμενο. Αφου σε πρηξουν οτι ο παλιος παπας ήταν σχεδιαστης και ηταν ο μοναδικος παπας που σχεδιασε σταυρο, αρα πρεπει να τον παρεις, σου εξηγουν οτι πρεπει να αγορασεις και το φυλαχτο του καινουργιου παπα, που ηταν κολλητος του προηγουμενου. Ολα αυτα στο επισημο μαγαζι του Βατικανου, που ειναι exclusive, γιατι το Βατικανο δε μπορει ούτε να εξαγει ουτε να εμπορευτει με καμια χωρα του κοσμου.

2) Αυτο που προτεινεις εχει βρει μια πολυ καλη εφαρμογη στο εκπληκτικο Civilization 4, ισως το καλυτερο strategy game που εγινε ποτε. Καθε πολιτισμος (=παικτης του παιχνιδιου) μπορει να ακολουθησει πολιτικη εμπορικη, στρατιωτική, κουλτούρας ή θρησκείας. Αν ακολουθήσει θρησκεία, τότε οι επιστήμες μένουν πίσω αλλά άπλετο χρήμα ρέει στα ταμεία.... Σίγουρο και εύκολο cash!

24/1/06 09:44  
Blogger Yannis H ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Μα η θρησκεία είναι η εφαρμογή των νόμων της ελεύθερης αγοράς στην αιωνιότητα: ήσουν καλός στην εδώ ζωή; θα ανταμηφθείς στη μέλλουσα (σαν το 'πουλάς σωστά προϊόντα; η αγορά θα σε ανταμείψει). Ήσουν κακός (βλ. αρπακολατζής) στην εδώ ζωή; θα καείς στο πυρ το εξώτερον (θα κλείσεις το μαγαζί σου).

Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, είναι το επόμενο - λογικό - βήμα.

29/1/06 09:48  
Blogger Composition Doll ΨΙΘΥΡΙΣΕ...

Προσωπικά, δεν με σώνει τίποτα...

Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα... Διατί να το κρύψωμεν, άλλωστε???

8/3/06 10:39  

Δημοσίευση σχολίου

<< ΠΙΣΩ